Köpintresset för hemelektronik upp 5 procent

Köpintresset för hemelektronik på nätet har ökat med 5 procent under årets två första månader jämfört med samma period föregående år. Det visar Teknikbarometern som tagits fram i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research. Starkast utveckling av Teknikbarometerns kategorier hade köpintresset för spelkonsoler medan köpintresset för surfplattor visade en svagare utveckling.

För första gången har Prisjakt lämnat ut sin statistik för analys av konsumentbeteende gällande hemelektronik på nätet. Teknikbarometern visar utvecklingen av köpintresset för hemelektronik och har tagits fram i samarbete med HUI Research. Starkast utveckling under årets två första månader hade köpintresset för spelkonsoler.  Teknikbarometern visar även ett växande intresse för mobila tillbehör såsom mobila högtalare och hörlurar. Köpintresset för surfplattor visar på en svagare utveckling.

Att intresset för surfplattor minskat på Prisjakt beror troligtvis på flera faktorer. Vi ser att mobilerna blir större och snabbare, vilket gör att de blir ett tydligare substitut till surfplattan. Det har dessutom saknats banbrytande nyheter hos den senaste generationen surfplattor. Det blir intressant att se hur trenden utvecklas framöver då nästa generation surfplattor släpps, säger Emil Hansson, VD på Prisjakt.

Trots att köpintresset för hemelektronik på nätet växer har hemelektronikbranschens totala försäljning utvecklats svagt under de tre senaste åren.

– Finanskrisens effekt på konsumenternas shoppingsug drabbade hemelektronikbranschen betydligt hårdare än andra branscher i detaljhandeln. Svag efterfrågan, stenhård konkurrensen och låga marginaler resulterade i att Expert och ONOFF gick i konkurs. Men efter en tid av osäkerhet ser vi tecken på återhämtning. Konsumenterna vågar återigen shoppa kapitalintensiva produkter och förutsättningarna för hemelektronikhandeln har stärkts, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.

Läs rapporten här

För mer information:

Magnus Bengtsson, marknadsansvarig Prisjakt, 070-778 55 64, magnus@prisjakt.nu
Andreas Svensson, analytiker, HUI Research, 08-762 72 85, andreas.svensson@hui.se   

Om Teknikbarometern:

Teknikbarometern är en indikator över konsumenternas köpintresse för olika typer av hemelektronikprodukter som erbjuds via nätet. Syftet är att mäta ökat respektive minskat intresse inom olika hemelektroniksegment i Sverige. Teknikbarometern baseras på data från den oberoende informations- och jämförelsetjänsten Prisjakt, där köpintresse mäts i antal ”klick” på länkar som leder till en e-handelsbutiks produktsida. HUI Research analyserar och kvalitetssäkrar informationen från Prisjakt.

 

Dela med dig: